In cazul lui Kovesi, dupa cum arata si lucrurile prezentate de aceasta, procedura de anuntare a audierii a fost respectata, asadar nu poate nimeni sa spuna ca a fost luata prin surprindere.
Cea care a iesit pe presa sa spuna ca a primit ieri citatie pentru a se prezenta vineri, 15 februarie, la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie unde va fi audiata in calitate de "suspect" este chiar Kovesi.
Insa, aceasta nu s-a limitat insa doar la a oferi explicatii despre dosarul in care este suspecta, ci a facut fix ceea ce acuza ea pe vremea in care conducea DNA ca fac suspectii si inculpatii pe care ii defila in catuse. Si anume “a atacat Justitia”.
Aceasta a executat o actiune preventiva, luand cunostinta despre faptul ca este cercetata intr-un dosar, a vrut sa faca publica aceasta chestiune. Este o atitudine care nu este conforma unei inalte demnitati la care aspira.
Daca vrem stat de drept cu adevarat, trebuie sa avem demnitatea si taria sa ne abtinem de la astfel de instrumentalizari care sunt de tip politic.
In toate interventiile sale, Laura Kovesi a incercat sa se victimizeze pretinzand ca de fapt este vorba despre o actiune politica prin care se incearca blocarea numirii ei la conducerea Parchetului European.
Unde s-a dus Kovesi sa se planga? Acolo unde este ascultata fara sa fie intrerupta si fara sa i se puna intrebari stanjenitoare, adica presa prietena cu ea.
Ce s-a intamplat de fapt? Un fost procuror sef este anchetat intr-un dosar.
Sa nu uitam totusi ca, Alina Bica, fosta sefa DIICOT, a fost ridicata de pe strada de echipajele DNA-ului lui Kovesi. Si nu s-a mai pornit nicio propaganda de aparare a acesteia, nu a mai fost nimeni sa protesteze. Ni se spunea ca nu trebuie atacata justitia, adica DNA-ul condus de Kovesi.
In pofida campaniei care a pornit pentru a o apara pe Kovesi, nu trebuie sa uitam totusi ca in urma cu doar 7 luni, pe 9 iulie 2018, Laura Codruta Kovesi a fost primul procuror sef din istoria DNA revocat, in premiera post decembrista, de singura instanta de drepturi, libertati si unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania.
Procurorul care azi este aparat prin comunicate si declaratii publice de oameni politici apropiati sistemului pe care l-a reprezentat Kovesi dar si de jurnalisti din aceeasi zona, este totusi acelasi procuror acuzat si dovedit ca a incalcat Constitutia, ca a pastorit un sistem care a fabricat dosare si a distrus vietile a sute sau poate mii de oameni.
Am putut vedea cum o serie de reprezentanti ai presei, ai clasei politice se dau de ceasul mortii ca s-a comis un abuz acum. Aceiasi insa erau cei care linsau mediatic pe oricine DNA facea suspect cand Kovesi era la conducerea acelei institutii, deseori persoana suspecta aflandu-si din presa calitatea respectiva.
Dupa exact retorica acestor persoane panicate de audierea fostei sefe a DNA, Kovesi ar trebui sa-si "dovedeasca nevinovatia". Daca n-a facut nimic, atunci Kovesi nu are de ce sa se teama.
Celor care acum acuza justitia, le raspundem cu aceleasi cuvinte din comunicatele DNA cand cineva era facut suspect:
"Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie"
Departamentul de comunicare
ALDE SIBIU
Departamentul de comunicare
ALDE SIBIU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu