miercuri, 5 septembrie 2018

Presedintele nu rateaza nicio ocazie pentru a incerca sa blocheze guvernarea PSD – ALDE.



Presedintele nu rateaza nicio ocazie pentru a incerca sa blocheze guvernarea PSD – ALDE. 

Acesta a gasit un nou subiect de conflict cu guvernul plecand de la rectificarea bugetara. 
Suntem deja intr-o intarziere nejustificata, care speram sa fie reglata astazi in urma CSAT-ului. 
Prin suspendarea sedintei CSAT, presedintele a incercat sa blocheze din nou guvernul in realizarea obiectivelor din programul de guvernare. 
Rectificarea bugetara este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit sa fie adoptat in cadrul sedintei de astazi. 
In conditiile in care presedintele tergiverseaza un aviz din partea CSAT, Guvernul nu poate decat sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii bugetare. 
Avizul este mai mult o cutuma. Exista deja precedentul 2015, cand nu a fost nevoie de acest aviz. 
Insa, in urma declaratiilor presedintelui Iohannis si a celor facute de ministrul de Finante trebuie aduse o serie de clarificari cu privire la desfasurarea sedintei CSAT. 
Asa cum a aratat ministrul de Finante, sefii structurilor de siguranta nationala prezente in CSAT au avut o opinie diferita fata de cea a presedintelui Iohannis. 
Este un lucru firesc desecretizarea stenogramei sedintei CSAT, astfel incat romanii sa stie care e adevarul din spatele sedintei suspendate de presedintele Iohannis. 
De asemenea, trebuie aduse o serie de precizari cu privire la rectificarea bugetara in privinta serviciilor de siguranta nationala. Conform rectificarii propuse de guvern, structurile de securitate nationala au primit sume in plus fata de rectificarea initiala. 
La Serviciul de Informatii Externe, din discutia cu ordonatorul de credit, acolo este o influenta pozitiva de plus 13,7 milioane lei, dar per ansamblu structura ramane cu un minus de 2,8 milioane lei. 
Serviciul de Paza si Protectie are o modificare pozitiva, plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu ramane cu minus 15 milioane lei. 
La Serviciul de Telecomunicatii Speciale va fi o influenta pozitiva de doua milioane lei la bunuri si servicii in vederea derularii unor achizitii in vederea preluarii presedintiei, dar pe ansamblu structura ramane cu un minus de 14,1 milioane lei. 
In ceea ce priveste bugetul SRI, trebuie precizate o serie de aspecte. Presedintele omite din pledoaria sa faptul ca bugetul Serviciului Roman de Informatii este semnificativ mai mare decat servicii similare din alte state europene. 
Conform Romania Curata, bugetul SRI este la ora actuala peste bugetele unor servicii din state mai mari ca Romania, precum Germania si Franta. 
Astfel, bugetul SRI este de aproximativ 500 de milioane de euro, in vreme ce bugetul BFV din Germania este de 349 de milioane de euro, iar al DGSI din Franta este de 300 de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu