marți, 25 septembrie 2018

CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis privind modificarile Statutului judecatorilor si procurorilor


   In acest moment, toate cele trei legi ale justitiei adoptate de catre Legislativ au primit avizul de constitutionalitate, nemaifiind la ora actuala nicio modalitate prin care acestea sa fie atacate.



Astfel, presedintele Iohannis este obligat sa promulge toate legile justitiei, CCR respingand toate contestatiile sale. 

Este o victorie nu a majoritatii asupra presedintelui si opozitiei, ci este o victorie pentru o justitie corecta si independenta. 

 Legile justitiei, care ar fi trebuit sa fie implementate de multa vreme, nu fac decat sa creeze un cadru normal de functionare a institutiilor, contribuind in acest fel la stoparea abuzurilor si a exceselor care au avut loc in Romania. 

 In privinta legii 303, aceasta clarifica notiunea de independenta a procurorilor, stabileste recrutarea viitorilor magistrati, asigura o reala independenta a procurorilor si judecatorilor prin extragerea factorului politic, limiteaza posibilitatea presedintelui de a refuza numiri o singura data si, cel mai important aspect, prevedere o raspundere reala a magistratilor. 

La ora actuala, societatea avea nevoie de o raspundere reala a magistratilor. Oamenii au fost prejudiciati in procesele lor asa cum s-a putut vedea in ultimii ani. 

 Referitor la legea 304, aceasta prevede procedura de stabilire a judecatorilor din completele de la Inalta Curte, dar si sectia de investigare a infractiunilor facute de judecatori si procurori. 

Trebuie precizat faptul ca aceasta sectie este o cerinta a asociatiilor profesionale, tocmai pentru a lua presiunea care a existat din partea DNA-ului prin sutele de dosare pe care le-au avut fie judecatorilor, fie procurorilor, care nu si-au putut exprima propria vointa. 

 In privinta legii 317, ea se refera la statutul CSM si reglementeaza e o separare a carierelor judecatorilor si procurorilor, o separare a numirii a judecatorilor de la Inalta Curte de catre sectia de judecatori din CSM, si numirile facute de sectia de procurori. 

Nu in ultimul rand, legea 317 instituie o reala independenta a Inspectiei Judiciare prin modul in care sunt alesi presedintele, vicepresedintele acestei institutii. 

Dupa 8 luni de la adoptarea lor, legile justitiei pot fi in cele din urma sa fie adoptate. Este important pentru sistemul de justitie din Romania implementarea acestor legi. 

 Din pacate, Klaus Iohannis nu face decat sa atace orice lege din partea coalitiei. Infrangerile lui Iohannis vin din partea unor institutii precum CCR, lucru care ar trebui sa ii ridice o serie de intrebari presedintelui cu privire la contestatiile pe care le face pe banda rulanta. Iohannis vine si prezinta niste chestiuni pe care nu le intelege.

Departamentul de comunicare
ALDE Sibiu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu