marți, 26 iunie 2018

Dezinformari cu privire la codurile penale !!!





1) Procurorii nu mai pot publica informatii despre dosarele aflate in faza de urmarire penala
FALS – Sunt interzise doar comunicarile cu referire la persoanele cercetate, care ar putea sugera opiniei publice vinovatia acestora.
2) Un violator sau un interlop vor putea participa la audierea victimelor lor
FALS – La simpla cerere a martorilor sau subiectilor procesuali, inculpatul sau suspectul nu va participa la audieri.
3) Cei suspectati de spalare de bani sau evaziune fiscala nu mai pot fi arestati decat in circumstante exceptionale
DA! – Trebuie sa se puna capat telejustitiei! Sute de persoane care initial au fost plimbate in catuse in public au fost ulterior achitate. Masura arestarii preventive trebuie sa se limiteze la infractiuni de maxima gravitate, circumstante agravante, antecedente penale sau alte imprejurari care fac absolut necesara inlaturarea unei stari de pericol concret pentru ordinea publica.
4) Persoanele achitate in prima instanta nu mai pot fi condamnate in apel, daca nu apar probe noi
FIRESC! – in lipsa probelor incriminatoare achitarea nu se poate transforma in condamnare
5) Probele despre pornografie infantila din pc-ul unui criminal nu vor mai putea fi folosite in mod direct pentru a deschide un nou dosar
FALS – Probele pot fi folosite, daca procurorul deschide un nou dosar! CONDAMNAREA nu poate fi dispusa pentru alte fapte decat cele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata! INTERCEPTARILE privind alte fapte descoperite, POT FI folosite pentru a fundamenta autorizarea judecatorului privind extinderea cercetarii.
6) Daca procurorii nu reusesc sa trimita in judecata o persoana in interval de un an, atunci dosarul se claseaza automat.
DA! – Trebuie pus capat santajului prin tergiversarea solutionarii dosarelor! De la descoperirea faptei, procurorul are la dispozitie un an sa adune probe si sa identifice persoana suspectata de savarsirea faptei.
7) Flagrantul va deveni imposibil pentru ca procurorii sunt obligati sa informeze persoanele care sunt vizate intr-un dosar imediat dupa ce au devenit suspecti
FALS – 99% din anchete sunt initiate/demarate cu privire la fapta (in rem), ceea ce nu implica nici o informare. Obligatia informarii intervine in momentul identificarii persoanei suspectate.
8) Se pot redeschide dosare care au fost deja finalizate cu sentinte definitive, daca decizia este semnata de un alt judecator
DA! – Cine ar accepta sa fie condamnat, sau condamnarea sa sa fie motivata de catre un judecator, care nici macar nu a participat la administrarea probelor si la proces?
9) Pedofilii si alti infractori filmati pe strada, in scarile de bloc sau alte locuri publice, vor scapa nepedepsiti pentru ca noua lege nu permite folosirea acestor probe
FALS! Inregistrarile efectuate de parti (propriile convorbiri sau comunicari), inregistrarile de pe camerele de supraveghere, precum si cele realizate in toate tipurile de spatii publice, sunt probe valabile, la fel ca pana in prezent!

Departamentul de comunicare
ALDE Sibiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu